Selesa, Tak Panas & Tak Berbau: 4 Teknik Cetakan Baju Paling BEST Di Malaysia

Apr 22, 2022 | T Shirt Printing | 0 comments

Rahsia print baju custom kualiti tiptop, konfem puas hati? Guna 4 teknik cetakan baju ini!

“Baju dah lah mahal! Tak ada discount! Siap ada minimum order pulak tu! Bila dah dapat, kualiti pasar malam! Dapatlah pakai sekali dua, lepas tu, corak printing mula merekah, baju mula berbau, dan bahagian collar gatal-gatal…”

Situasi ini selalu terjadi. Kesian sebenarnya. Ya lah, anda bersusah payah keluarkan duit tempah baju custom dengan niat untuk nampak smart bergaya masa hari event atau sebagainya. Tapi, bila kedai printing baju siap cetak baju, kualiti sangat menghampakan. Nak cancel, dah terlalu lambat. Kalau komplain pun, bukannya boleh bantu. Akhirnya, terpaksalah terima baju yang separa cantik itu.

Kami di SAC Garment selalu dengar cerita sebegini dan alhamdulillah, kami tidak pernah lagi dapat aduan seperti ini. Rahsianya, kami akan cadangkan beberapa teknik cetakan terbaik mengikut jenis baju custom pelanggan. Nak tahu? Jom, pilih teknik cetakan anda!

Dye Sublimation Printing

Dye Sublimation Printing adalah kaedah cetakan yang agak popular. Kaedah ini menggunakan blok, biasanya bersaiz segiempat tepat. Sebelum memulakan proses percetakan tshirt, pelanggan perlulah memilih atau lakarkan design/corak yang ingin dicetak pada baju. Setelah siap design, template tersebut akan ditampalkan pada blok dan imej tersebut akan di-expose dengan menggunakan pemanasan cahaya dalam masa 20-25 saat. Selepas itu, imej tersebut akan dicuci supaya apabila proses cetakan bermula, fabric dye akan keluar dengan cantik.

Sangat sesuai untuk cetak design/corak custom pada tshirt seperti baju kelas, baju event, dan lain-lain tanpa rasa panas dan tidak selesa.

Screenprinting (Silkscreen)

Teknik Silkscreen adalah satu teknik percetakan yang bagus untuk hasilkan efek corak dan warna yang terang dan tepat. Caranya, ia akan menggunakan beberapa stensil untuk menghasilkan kesan yang berbeza corak dan warna pada permukaan baju. Pita pelekat dan vinil digunakan untuk menutupi bahagian-bahagian yang tidak dikehendaki dan dakwat atau warna yang berbeza akan digunakan untuk memberikan efek warna yang terbaik pada permukaan baju pelanggan.

Kelebihannya, Silkscreen menghasilkan efek T-shirt printing corak yang tahan lebih lama walaupun baju dibasuh berulang-ulang kali.

Direct-to-Garment (DTG)

DTG pula ialah teknik percetakan menggukan pencetak inkjet untuk cetak design secara digital pada fabrik. Dalam bahasa mudahnya, anda boleh cetak terus imej/gambar digital terus kepada baju. Teknik DTG adalah teknologi yang agak baru dan menghasilkan kualiti cetakan antara yang terbaik berbanding mana-mana kaedah yang telah disebutkan. Walau bagaimanapun, percetakan DTG bukanlah teknik T-shirt printing yang kos efektif untuk pesanan pukal.

Yang best, DTG lebih menjimatkan masa. Dan, jika anda ingin tempah baju untuk family day ataupun hadiah birthday, anda boleh cetak terus gambar dari internet ataupun handphone terus ke baju.

Direct-to-Film (DTF)

Percetakan Direct Transfer Film (DTF) adalah teknologi percetakan baru yang serupa dengan Direct to Garment (DTG). Perbezaan utama adalah bahawa teknologi DTG hanya terhad untuk mencetak baju cotton. Manakala percetakan DTF boleh mencetak pelbagai jenis pakaian seperti nilon, poliester, denim, sutera,kapas dan sebagainya, menjadikannya salah satu kaedah yang paling popular untuk mencetak baju kemeja dan korporat.

Jadi, jika anda ingin cetak baju custom menggunakan imej digital pada pakaian selain kapas (cotton), DTF amat disarankan. Barulah baju tahan lama dan corak tidak mudah pecah.

“Servis 5 bintang! Cepat & friendly! Betul-betul harga kilang”

Teknik cetakan dah betul, tapi kalau servis kedai printing baju pula yang out, sama sahaja! Berbanding dengan kilang printing baju lain, SAC Garment mempunyai kilang printing tersendiri untuk production. Sama ada anda ingin tempah tshirt custom secara kuantiti kecil ataupun pukal, kami akan tawarkan harga kilang paling kompetitif!

Ingin dapatkan quote harga? Nak sulam atau rubber patch brand/jenama sendiri? Jom hubungi kami di sini.

Baju cantik, baru tampak tampan bergaya!
SAC Garment
Kilang Printing Baju #1 Shah Alam

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di Instagram

Selamat Menyambut Hari Malaysia dari kami. πŸ‡²πŸ‡Ύ

Happy holiday and happy weekend everyone β€οΈπŸ€πŸ’™πŸ’›

#customernakcustomade #sublimationprinting #customjersey #sublimationjersey #sacgarment #printingbaju #sublimation
...

2 0

Tuan Iskanda Zulkarnain dari SAC Garment ialah seorang expert di dalam Fabric Printing dan mempunyai kilang sendiri yang berlokasi di Shah Alam.

Speciality syarikat beliau ialah menghasilkan baju baju jersey dan korporat tanpa minimum order!

Beliau akan berkongsi bagaimana beliau dapat membantu perniagaan orang lain melalui kolaborasi!

Come to our meeting and get connected with him!

πŸ‘‰ Tuesday 23/8/2022
πŸ‘‰ 6.30am Room open for Networking
πŸ‘‰ 7am - 830am Networking Meeting
πŸ‘‰> 8.30am more networking
πŸ‘‰ ZOOM
πŸ‘‰ FREE ENTRY

πŸ‘‰ Register your seat here at www.usahawanprimera.com

See you there!

#bniprimerakl #businessnetworkinginternational #malaysia #bni #usahawan #silverseeds #largeformatprinting #sacgarment #textileprinter
...

0 0

Salam Maal Hijrah πŸ’šπŸ§‘πŸ€

#customernakcustomade #sublimationprinting #sublimationjersey #sacgarment #printing #sublimation
...

1 0

Salam AidilAdha semua πŸ₯° Kami tidak beroperasi dari 9 Julai hingga 12 Julai. Selamat bercuti semua dan Terima Kasih! πŸ•‹πŸπŸ‚

#sacgarment #salamaidiladha
#sublimationjersey #sublimationprinting
#customernakcustomade #customjersey
...

2 0

Hello ! Hello ! 😁
Kami nak share berita baik untuk semua agent kami. Special promo untuk bulan Jun ni kami nak bagi FREE NAMESET & FREE LEBIH 100+ DESIGN untuk agent-agent yang setia bersama kami. Yang belum jadi agent tapi nak grab promo ni? Boleh je cuma kena register as agent kami. Free registration tau! Berminat? Whatsapp "AGENT" ke 01111254818 atau hanya click link di bio kami πŸ₯°

#sacgarment #lanyardfacemask #customlanyard
#lanyardmalaysia #agentwanted #customjersey
#printbajushahalam #printbajumalaysia
#jerseysublimation #jerseysublimationshahalam
#sublimationprintingmalaysia #jersimuslimah
#bajumuslimah #customshawl #printshawl
#sublimationshawl #printshawlshahalam #bajucotton
#heatpress #designbajusendiri #sublimationjersey
...

7 0

Berita baik kepada sesiapa yang mencari kilang baju sublimation.. ada barang β€˜free’ kami nak bagi.. yang penting follow kami rapat-rapat!

Pengalaman team kami sejak 2018 lagi buat baju sublimation.. semua dah pro jadi agen2 x perlu risau pasal servis kami!

#sacgarment #lanyardfacemask #customlanyard
#lanyardmalaysia #agentwanted #customjersey
#printbajushahalam #printbajumalaysia
#jerseysublimation #jerseysublimationshahalam
#sublimationprintingmalaysia #jersimuslimah
#bajumuslimah #customshawl #printshawl
#sublimationshawl #printshawlshahalam #bajucotton
#heatpress #designbajusendiri #sublimationjersey
...

4 0

Kami dari SAC GARMENT ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pelanggan, peminat, pembekal dan seluruh warga Malaysia yang tercinta πŸ₯³

Gemersik Takbir Mengundang Hiba,
Salam Diutus Tanda Ingatan,
Syawal Dinanti Menjelang Tiba,
Salam Diutus Pohon Kemaafan.

Jaga diri semua. ✨✨✨

#customernakcustomade #sublimationprinting #sublimationjersey #sacgarment #printing #sublimation
...

7 0

With my pride and joy, the machines that churn out jerseys day after day. We have big ambitions, and long way to go.
Photography by portraitbyhafizismail

#sacgarment #jerseys #sublimationprinting #hustle
...

5 1

6000 facemask sedang giat dipotong!

Ini adalah order dari agen kami, jumpa sekali tepi surau, dapat kata sepakat terus on job!

Kami print, potong and jahit dan packing terus! Anda sebagai agen hanya fokus marketing dan tak perlu pening kepala!

#sacgarment #bajusublimation #facemaskmalaysia #printbaju
...

3 0

Kami di SAC Garment sangat bercita-cita tinggi. Kami nak jadi kilang sublimation No 1 di Malaysia! Jadi kami buka kepada agen-agen untuk buat baju sublimation dengan kami dengan harga agen yang sangat kompetitif!. Tentang kualiti jangan risau alhamdulillah kami antara terbaik di Malaysia!

#agentwantedseluruhmalaysia #ejen #bajusublimation #bajusublimationmurah #kilangprintbaju #kilangprintbajusublimation #kilangbajushahalam #sacgarment #shawl #facemask #lanyardfacemask
...

0 0

Segak- segak semua abang inspektor kita menggayakan jersi custom yang ditempah dan diutus khas dr shah alam ke johor.

Terima kasih Tuan Inspektor Ridzuan kerana sudi tempah baju team dengan SAC Garment! 😎

#sacgarmentcustomer #sacgarment #customjersey #printbajushahalam #printbajumalaysia #jerseysublimation #jerseysublimationshahalam #sublimationprintingmalaysia #jersimuslimah #bajumuslimah #customshawl #printshawl #sublimationchiffon #sublimationshawl #printshawlshahalam
...

0 0